Етнокомплекс Кривини

Забележителности

 • Орлов камък (водопад) – Водопад Орлов камък се намира на река Армера до село Горен Чифлик в област Варна. Състои се от два прага, от които горният е 5-6 метра, а долния е около 3 метра.
 • Чудните скали – Чудните скали е скален феномен, който се намира на брега на язовир Цонево, на 4 км от село Аспарухово, Варненска област. Природният феномен представлява масив от десетина красиви скали, които са с височина 40-50 метра и наподобяват кули на замък. По дължината им е изкопан тунел за автомобилен път. Чудните скали са природна забележителност.
 • Крепостния комплекс „Хемски порти“ – Останките от Крепостния комплекс „Хемски порти“(известен още като „Гермето“) се намират между селата Булаир (около 2км западно) и Голица (5.5км източно). Съоръжението е представлявало грандиозен комплекс от три крепости, свързани с преградни стени, и е служел за отбрана на византийската империя от нашествието на северните племена. Предполага се, че е строено в III-IV век.
 • Църквата „Свето Възнесение Господне“ в село Пчелник е построена в периода 1923 – 1929г. със средства и доброволен труд на местните жители. Православният храм се намира в центъра на селото и за времето си е впечетлявал с внушителните си размери и архитектура.
 • Доброванските гъби са скален феномен в Стара планина, на 27 км североизточно от град Айтос. Името произхожда от това на несъществуващо вече село Доброван. Състоят се от три скални образувания, с вида на гигантски гъби, позиционирани на около 10 метра една от друга. Най-впечатляваща е средната гъба, с височина и диаметър около 4 метра. За улеснение има оставена стълба, с която може да се стигне до върха на шапката и да се полюбувате на гледката отвисоко. Другите две скални форми са по-ниски.
 • Разходка с лодка по река Камчия – Разходка с лодка по река Камчия е атракция, която предлага разходка сред красивата природа на резерват Камчия. Разходката започва от пристана на реката, по течението и и продължава по цялата й дължина. Продължителността на атракцията е 30 минути и се осъществява целогодишно, когато има подходящи метеорологични условия. По време на разходката се предлага беседа.
 • Язовир Цонево се намира край село Цонево, в Стара планина, на територията на Варненска област. Той е третият по големина язовир в България. Пуснат е в експлоатация през 1974 г. предимно за промишлено водоснабдяване и напояване. Язовирът е използван за отдих, почивка и риболов. Зарибен е със сом, шаран, толстолоб, бял амур, костур и др.
 • Зоологическа градина Горица обхваща 4000 кв.м. и се намира на главен път Бургас – Варна, до село Горица. В градината са изградени алеи за разходка, дървени мостове и места, от където могат да се наблюдават животните. Създадени са условия, максимално близки до естествените, в които да се отглеждат многобройните видове животни от различни видове – бозайници, хищници и птици, сред които паун, златен фазан, монголски фазан, щраус, кенгуру, лама, муфлон, дива свиня, елен лопатар, кон, пони, чакал и др.
 • Увеселителен парк Хепи Ленд е разположен на главния път Бургас-Варна, на около 25 км от Варна. Това е място, където цялото семейство може да се забавлява заедно. Изградени са стационарни атракциони и много разнообразни тематични кътове като дино свят, езеро с водопад, пиратски остров, весели къщи, АТВ писта, джунгла, а за хапване има барбекю зона. Аниматорите в комплекса също допринасят за уникалното изживяване.
 • Защитената местност Лонгоза е бившата буферна зона около резерват Камчия. Характерни за местността са лонгозните гори. Общата площ на местността е 230 хектара, като 70 от тях са горска площ и запазени лонгозни гори, а 160 хектара са селскостопански земи. От устието на река Камчия до границите на резервата се разрешават туристически пътувания, но туристите трябва да спазват определени изисквания.
 • Резерват „Вълчи проход“ е обявен за такъв през 1968г. Състои се от смесени буково-дъбови, буково-благунови и благуново-габърови дървета от естествен произход в отлично състояние. Горите на резервата са изцяло запазени от въздействието на човека. Намира се северно от село Голица. Резерватът е недостъпен за автомобили и затова до него се стига по горски път.
 • В околноста на село Кривини се намира „горящата вода“. Водата е примесена с метан. Проби и изследвания са показали, че съдържа голямо количество йод, което подкрепя местните легенди за лековитата вода.
 • Екопътека „Калето“ – Обзор